Ga jij een webshop beginnen? Dan wil je natuurlijk dat hij succesvol is vanaf dag 1. Maar hoe zorg je daarvoor? Daar gaat dit artikel je bij helpen. Ik geef je namelijk 13 handige tips voor je webshop, zodat jij ‘m succesvol kunt maken.
1. Onderscheid jezelf
Je bent niet de eerste en de enige die een webshop start. Daarom is het belangrijk om je business te onderscheiden van je concurrentie. Stel jezelf de vraag wat jouw product of dienst beter maakt dan je concurrenten en welke waarde je biedt. Dit is direct jouw Unique Selling Point. Om je dit beter uit te leggen, vind je hieronder een voorbeeld.
Voorbeeld
Stel je start een webshop met dameskleding. Wat maakt jouw merk uniek? Je gebruikt bijvoorbeeld alleen natuurlijke materialen als linnen, katoen en sisal. Of je biedt maten aan tussen de XXS en XXXXXL. Wellicht bied je gratis stijladvies aan of bezorg je de volgende dag.
2. Kies de juiste niche
Om je webshop succesvol te maken, is het belangrijk om de juiste niche te vinden. Kies een niche die anno nu groeit of op zijn minst stabiel is, zodat je de kans groter maakt dat je omzet kunt maken.
Houd er ook rekening mee dat je kiest voor een niche die je leuk vindt. Als je bijvoorbeeld een webshop gaat starten met motoronderdelen, maar je hebt er geen kennis over en/of het onderwerp vind je niet leuk, dan kost het veel tijd en moeite om een succesvolle webshop te runnen. Sterker nog, als je er geen energie uit haalt, is de kans groter dat je op een gegeven moment stopt met je shop.
Tip
Maak een ondernemingsplan. Zo krijg je onder andere inzicht in doelen, marktpositie, haalbaarheid en vaardigheden om de kans op succes te vergroten.
3. Sta achter je producten of diensten
Een andere belangrijke tip is: sta achter de producten of diensten die je aanbiedt. Als je de producten of diensten die je verkoopt zelf nooit zou kopen, hoe is het mogelijk dat je doelgroep ze wel koopt? Geloofwaardigheid is belangrijk om eerlijk en oprecht over te komen. Mensen prikken snel door ongeloofwaardigheid heen.
4. Start simpel
Je hoeft vanaf de eerste dag geen groot warenhuis te zijn. Houd het voor jezelf behapbaar door simpel te starten. Verkoop eerst een handvol producten of diensten om te kijken of je aanbod aanslaat bij de doelgroep. Is dit het geval? Dan kun je altijd uitbreiden met meer producten of diensten.
Maak bestellen makkelijk
Zorg er daarnaast voor dat klanten het product of de dienst eenvoudig kunnen bestellen. Maak een aantal productpagina’s aan en geef de bestelknop een duidelijke plek, zodat klanten direct hun bestelling kunnen plaatsen. Op een later moment kun je allerlei handige functies toevoegen.
5. Ga online windowshoppen
Je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden als je een webshop gaat beginnen. Ga windowshoppen bij andere webshops en schrijf op welke onderdelen je van het aankoopproces fijn of niet fijn vindt. Deze punten kun je meenemen als je jouw eigen shop gaat bouwen of verbeteren. Let op: ik bedoel niet exact kopiëren, maar inspiratie opdoen.
6. Kies de juiste domeinnaam en hosting
Om een webshop te starten, heb je een domeinnaam en hosting nodig. Hieronder vertel ik er kort meer over.
Domeinnaam
Een domeinnaam is het adres waarmee bezoekers je webshop kunnen bereiken. Zorg ervoor dat je domeinnaam kort, herkenbaar en makkelijk te onthouden is. Kies je bedrijfsnaam, een naam die past bij wat je verkoopt of verwerk de plaatsnaam in de naam als je lokaal zaken doet.
Tip: Is je naam bij .nl of .com al bezet? Kies dan voor een specifieker topleveldomein als .shop of .store. Zo weet je doelgroep direct dat je een webshop bent.
Hosting
Hosting is het huren van een stuk ruimte op een server (computer) waarop alle bestanden van je webshop staan. Zonder hosting zien bezoekers dus geen shop.
Er zijn verschillende soorten hosting verkrijgbaar. Heb je geen technische kennis en wil je snel een shop opzetten? Gebruik dan de webshop maker van Website Builder. Ben je op zoek naar geavanceerde mogelijkheden en wil je de beste performance voor je webwinkel? Kies dan voor Performance Hosting en installeer in 1 klik het cms WordPress in combinatie met de webshop-plugin WooCommerce. Heb je technische kennis en wil je jouw online shop zelf bouwen? Ga dan voor een VPS, zodat je geniet van de beste resources.
Let op: Vergeet je niet in te schrijven bij de KVK. In dit artikel van de KVK lees je aan welke voorwaarden je moet voldoen.
7. Open een zakelijke rekening
Het is misschien een open deur, maar om betalingen van klanten te ontvangen, kan een zakelijke rekening handig zijn. Het is niet verplicht, maar het helpt je om privéuitgaven en zakelijke uitgaven te scheiden. Bovendien is het makkelijker om de administratie bij te houden, zonder dat de wekelijkse boodschappen ertussen staan.
8. Maak professionele (product)foto’s
In een fysieke winkel kan je doelgroep het product onder andere bekijken, aanraken en passen. Online kan dat niet. Daarom zijn productfoto’s ontzettend belangrijk. Hieronder vind je een aantal tips voor mooie foto’s:
- Zorg voor goede belichting, niet te veel, niet te weinig en vanuit de juiste hoek.
- Vind de juiste witbalans door de instellingen op je camera aan te passen of door de foto achteraf te bewerken.
- Kies de juiste achtergrond, wit wordt vaak gebruikt om focus te leggen op het product.
- Maak foto’s vanuit verschillende hoeken om details te laten zien.
- Kies voor foto’s van hoge resolutie, een moderne smartphone kan dit ook.
Tip
Heb je geen tijd om foto’s te maken of heb je niet de juiste kennis? Huur dan een fotograaf in die mooie (product)foto’s voor je maakt.
9. Schrijf goede productomschrijvingen
Naast goede foto’s zijn productomschrijvingen belangrijk. Een omschrijving kun je zien als de fysieke winkelmedewerker die vertelt wat het product of de dienst inhoudt en wat het voor de klant kan betekenen. De onderstaande tips helpen je bij het schrijven van een pakkende productomschrijving:
- Vertel het unieke verhaal van het product.
- Geef antwoord op de vragen van de customer journey.
- Haal de pijnpunten van de klant weg door een oplossing te bieden.
- Voeg producteigenschappen toe, zoals materiaal, afmetingen, kleur en gewicht.
- Maak de tekst scanbaar door bulletpoints en dikgedrukte woorden te gebruiken.
- Optimaliseer de tekst voor Google door zoekwoorden te gebruiken.
- Schrijf je eigen tekst en kopieer de tekst niet letterlijk van de leverancier of andere site.
- Voeg een Call To Action toe in de vorm van een knop, bijvoorbeeld ‘Bestel nu’.
10. Werk met keurmerken
Wist je dat 7 op de 10 consumenten de aanwezigheid van een keurmerk bij webshops belangrijk vindt? En ruim twee derde op keurmerken let tijdens het online winkelen? (Motivaction). Een keurmerk helpt je dus om betrouwbaarheid te wekken bij klanten en meer omzet te genereren.
Er bestaan verschillende keurmerken, elk met zijn eigen voorwaarden om in aanmerking te komen:
Tip
Wek ook vertrouwen bij bezoekers door je websiteverbinding te beveiligen met SSL. Zo worden onder andere betaalgegevens veilig verstuurd.
11. Geef klanten een podium
Mond-tot-mondreclame is een van de sterkste promotiemiddelen voor je business. Als eerdere klanten positief zijn over jouw webwinkel, is de kans groter dat potentiële klanten een aankoop doen. Zeg nu zelf, een enthousiaste ervaring van je beste vriend komt overtuigend over.
Stimuleer klanten om een review achter te laten op je website, of op reviewsites als Trustpilot of Google Mijn Bedrijf. Stuur bijvoorbeeld een e-mail na de bestelling met daarin de vraag om een ervaring te delen. Heb je een negatieve review ontvangen? Reageer netjes en kom met een oplossing. Verwijder de reviews niet, omdat het een realistischer beeld geeft over je business en laat zien dat je transparant bent over klantervaringen. Meer handige tips vind je in het onderstaande artikel.
12. Promoot je webshop
Klanten vinden je niet vanzelf. Daarom is het belangrijk om je webshop onder de aandacht te brengen bij je doelgroep. Er zijn verschillende manieren om je webwinkel te promoten, zowel gratis als betaald. Hieronder vind je de mogelijkheden:
- SEO
Met SEO maak je jouw webshop beter vindbaar in Google. Zorg voor een goede websitetechniek, waardevolle content en links op andere sites. - Online advertenties
Promoot je webshop in Google of via banners op andere websites met Google Ads. - Offline advertenties
Denk aan advertenties in (lokale) kranten, tijdschriften, billboards of op het prikbord bij de supermarkt. - Social media
Meld je aan bij onder andere Facebook, Instagram, TikTok en Pinterest, en deel unieke content. Bijvoorbeeld over je organisatie of producten. Je kunt ook adverteren op social media of influencermarketing inzetten. - Nieuwsbrieven
Deel acties, nieuws en andere informatie via een nieuwsbrief naar klanten. - Events
Promoot je producten en webshop op events die bij je onderneming passen. - Feestdagen
Tijdens feestdagen kun je jouw webshop een conversieboost geven. Speel in op thema’s als Black Friday of Back to School met deze webshop checklist voor de feestdagen. - Testimonials
Laat klanten je product of dienst uitproberen en deel hun ervaring in een testimonial. Dit kan in zowel tekst- als videovorm.
13. Start met bloggen
Mijn laatste tip voor een webshop: ga bloggen. Een blog is een waardevolle strategie om de producten of diensten van je business onder de aandacht te brengen en je online zichtbaarheid te vergroten. Verkoop je bijvoorbeeld haarproducten in je webshop? Schrijf dan een blogartikel over de beste shampoo voor droog haar en verwijs naar de relevante producten die jij in je shop aanbiedt. De lezer kan zo direct de gewenste shampoo bestellen.
Tip: Doe zoekwoordenonderzoek en verzamel de woorden die mensen gebruiken in Google. Door hiervoor artikelen te schrijven en SEO juist toe te passen, vergroot je jouw zichtbaarheid in de zoekresultaten.
Conclusie
Een webshop succesvol maken, kan lastig zijn als je niet weet waar je moet beginnen. Daarom heb ik 13 handige webwinkel tips gegeven. Je weet onder andere dat je jezelf moet onderscheiden, en de juiste domeinnaam en hosting kiezen essentieel is. Ook heb je inspirerende ideeën gekregen over hoe je jouw webwinkel kunt promoten. Heb je hulp nodig bij het opzetten van je shop? Kies er dan voor om een webshop te laten maken door een webdeveloper.
Heb jij handige online shop-tips? Laat dan hieronder een reactie achter!
Webshop maken
Bouw je eigen professionele webshop met Website Builder Plus. Zonder te coderen.
- Gebruiksvriendelijke drag-and-drop-sitebuilder
- Eenvoudig producten, bestellingen en verzendopties beheren
- De beste koopervaring op elk apparaat
- Onbeperkt pagina’s en producten aanmaken
- Diverse betaalopties waaronder iDEAL
- Ruime keuze uit professionele templates